Het komt regelmatig voor dat er materialen gehesen moeten worden, die geen gestandaardiseerde bevestigingspunten hebben voor hef- en hijsmiddelen. Hijsbanden bieden dan vaak een flexibele oplossing. Ze zijn verkrijgbaar in verscheidene lengtes, diktes, stugheden en hijscapaciteiten. De hijsbanden uit het brede assortiment van Bus Industrial Tools voldoen aan alle eisen en normen voor veiligheid en kwaliteit. Kom alles te weten over deze handige hijsmiddelen, of bestel direct de benodigde hijsbanden en andere gereedschappen in de rijkgevulde webshop.
Alle prijzen zijn excl. wettelijke btw en excl. evt. Verzending.
Met de juiste kennis en vaardigheden vormen hijsbanden een betrouwbare en flexibele oplossing voor allerlei hijswerkzaamheden. Door hun ontwerp kunnen hijsbanden op verschillende manieren onder of om het te hijsen materiaal worden geplaatst. Dit stelt specialisten in staat om lasten veilig en efficiënt te hijsen, ook in situaties waarin haken en ogen onbruikbaar zijn. Van het hijsen van zware machines op een bouwplaats of het laden van goederen in een magazijn tot het manoeuvreren van ladingen op een schip, hijsbanden bieden veelzijdigheid en gemak bij uiteenlopende hijstaken.
Hijsbanden zijn flexibele en sterke stroken van synthetisch materiaal met aan beide uiteinden een lus. Het geheel is omhuld met een bepaalde kleur textiel. Deze kleur is een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van de juiste hijsband, de eerste stap in veilig en efficiënt hijsen. De volgende stappen worden verderop omschreven in het praktijkvoorbeeld.
Om het kiezen van de juiste hijsband gemakkelijker te maken, maakt de industrie gebruik van een standaard kleurcodering voor de maximale werklast (Working Load Limit, of WLL). Dat is het gewicht dat maximaal met de hijsband gehesen mag worden. Kies altijd een hijsband met een hogere WLL dat het gewicht van het te hijsen materiaal.
De WLL wordt beïnvloed door de gebruikte hijstechniek. Hijsbanden zijn namelijk op verschillende manieren te gebruiken. De meestgebruikte technieken en hun invloed op de WLL zijn:
De shipping packer in een supply chain bereidt zich voor om een zwaar onderdeel van een scheepsmotor in een vrachtkist te hijsen. Het onderdeel heeft geen hijsogen of schroefgaten en hij besluit hijsbanden te gebruiken. Met zijn kennis van het gewicht en de afmetingen van het onderdeel pakt hij de juiste hijsbanden van het rek. Ieder exemplaar controleert hij nauwlettend voordat het hijswerk begint. Dan positioneert hij de hijsbanden zorgvuldig onder de juiste punten van het onderdeel, ervoor zorgend dat deze stevig en gelijkmatig ondersteund wordt. Hij let op eventuele scherpe randen of obstakels die de hijsbanden zouden kunnen beschadigen en zorgt ervoor dat ze vrij zijn van verstrengelingen. Met de hijsbanden op hun plaats, klaar om het gewicht te dragen, drukt hij de knop op de afstandsbediening in.
In Nederland is het verplicht om hijsbanden regelmatig te laten keuren, zoals voorgeschreven door de Arbowet en het Arbobesluit. Bus Industrial Tools maakt dit proces eenvoudig én efficiënt. De gecertificeerde keurmeesters staan voor je klaar, zowel bij de vestigingen van Bus als met het mobiele keuringsstation bij jou op locatie. Tijdens deze inspecties voeren de specialisten visuele controles en diverse beveiligingsproeven uit. Zo houdt Bus de hijsbanden in topconditie, zodat je zonder zorgen aan de slag kunt.
Heb je eenmalig of periodiek hijsbanden nodig, maar ligt de investering niet binnen je bereik? Dan is het huren van hijsbanden een goede optie. Ook hierin is Bus dé technische partner. Bij Bus Verhuur kun je namelijk terecht voor diverse hijsbanden, van 1 meter / 3 ton tot en met 5 meter / 20 ton.
Bestel topkwaliteit hijsbanden in de gebruiksvriendelijke webshop en profiteer van snelle levering op de gewenste locatie, of haal het industriële gereedschap op bij de dichtstbijzijnde Bus-vestiging. Voor persoonlijk advies staan deskundige verkoopadviseurs klaar om te helpen bij alle vragen en bestellingen op te nemen.
Hijsbanden zijn flexibele stroken van synthetisch materiaal die worden gebruikt voor het hijsen en verplaatsen van zware lasten in verschillende industriële toepassingen. Ze worden meestal gemaakt van materialen zoals polyester, nylon of polypropyleen, vanwege hun sterke eigenschappen en weerstand tegen slijtage.
Er zijn verschillende soorten hijsbanden, waaronder:
Verder zijn hijsbanden verkrijgbaar in verschillende maten, lengtes, diktes en draagvermogens, afhankelijk van de specifieke toepassing en de vereisten van de klus.
Bij het kiezen van de juiste hijsband is het belangrijk om rekening te houden met:
Hijsbanden moeten correct worden geplaatst onder de last, zonder knopen of scherpe hoeken, en ze moeten altijd worden gebruikt binnen de aangegeven werklastgrenzen en conform de voorschriften van de fabrikant.
De frequentie van de keuring hangt af van de gebruiksintensiteit en de omgevingsomstandigheden. In de meeste gevallen wordt aangeraden om hijsbanden minstens eens per jaar te laten keuren door een bevoegde keurmeester.